Itinerarios Notícies

Itinerari TERRA#4 “Tibi”

19 de juny de 2021

La Vila de Tibi, a la vora de la Serra de la Penyaroja i amb el massís del Migmó com a escenari natural de fons, ens va rebre per a ensenyar-nos el patrimoni cultural que conserva i que simbolitza la forma de vida d’un poble de muntanya.

Comencem el recorregut amb una calorosa benvinguda per part de la corporació municipal de l’Ajuntament, José Luis Candela Galiano, Alcalde i Juan Ignacio Ayala, 3r Tinent d’Alcalde; els qui es van involucrar personalment en la preparació d’aquest esdeveniment.

El primer lloc que visitem va ser la Formatgeria de la Vall de Tibi, on Lili, la seva propietària, ens va rebre amb unes boniques paraules amb les quals va dignificar la labor del camp, el pasturatge i la producció i elaboració del formatge, tasques que realitza amb la seva família. A més, una de les activitats que més l’apassiona és rebre grups de persones que volen aprendre com elaborar els formatges i pasturar ovelles… MANTENIR VIU EL CAMP… donant testimoniatge de la qualitat de vida que genera.

Seguim el camí per a visitar “La Font de la Glorieta”, que juntament amb la Bassa, el Safareig i l’Ull de la Font, formen un conjunt hidràulic del patrimoni cultural de Tibi, que dóna testimoniatge de l’ús de l’aigua en aquest territori.


El rumor de l’aigua ens recorda que ha calmat la set dels habitants de Tibi i de les hortes que l’envolten…

Travessem el Parc del Carrer La Santa fins al Santuari de Santa Mª Magdalena, dirigint-nos cap al Passeig de l’Ull de la Font, gaudint de les visuals cap al Barranc de Alt. La ruta va ser guiada per María Dolores Just, Cronista de la Vila i María Victoria Javaloyes, ADL de l’Ajuntament; els qui ens van explicar la història del túnel que discorre paral·lel al camí i que va des del naixement cap a la font que acabàvem de visitar.

Després de recórrer la Vila de Tibi i visitar el campanar de la Parròquia de Santa Mª Magdalena, ens dirigim al Molino Paperer de Tibi, on ens esperava l’equip de la Fundació BIOMIMETI.

El molí Carbonell, situat en la conca del Riu Verd, va ser un dels més actius de la zona de Tibi. Està envoltat d’una preciosa horta que es rega amb la seva xarxa de séquies de pedra.

Vam recórrer l’hort, en companyia de Luis Pastor Arques, agricultor tradicional, que a més de compartir el seu coneixement sobre les labors del camp i els cultius, ens va donar una gran lliçó de vida… “és important respectar i valorar les persones que treballen en el camp… la seva labor és molt valuosa per a mantenir viva l’horta“. A més, juntament amb Lola Lozano Sánchez, Biòloga, vam conèixer el projecte de cultius experimentals que es vol implantar en aquest hort com a alternativa de producció.

Vam fer un breu descans mentre delectem productes de “La Terreta” en un animat piscolabis que l’Ajuntament de Tibi va organitzar amb especialitats de la zona.

La visita va continuar a l’interior del molí, on vam recórrer les seves sales, l’assecador i vam conèixer la seva història com a molí paperer i després fariner, de mà de José Luis Gran MorenoMarigel Bioscas Bar, encarregats de la difusió del patrimoni cultural del molí. Des de la Fundació Biomimeti, estan fent un esforç molt valuós per a restaurar l’antiga maquinària del molí paperer i retornar-li la seva esplendor.

Les sensacions queden a flor de pell…

Gaudim moltíssim d’aquesta visita a Tibi, gràcies a l’Ajuntament per ser Ambaixador de l’Horta Alacantina i voler transmetre els valors d’aquest territori… gràcies a la seva gent treballadora per mostrar-nos la seva valuosa labor… continuar donant vida al nostre Patrimoni Cultural!


Encara ens queda molt per conèixer a Tibi i els seus voltants tornarem i continuarem gaudint de la seva hospitalitat pròximament!

Aquí pots trobar més informació d’interès