Itinerarios

Itinerari TERRA#3 “La Condomina”

Fragments de territori de l’Horta Alacantina, en els quals encara queda visible el testimoniatge d’un patrimoni que necessita ser valorat i reconegut.

Dissabte 22 de maig de 2021.

Caminant de torre a torre es pot imaginar el que va ser aquest paratge segles enrere… Tal vegada, algun dia arribem a comprendre els factors que han afavorit al fet que alguns elements característics de l’horta del camp d’Alacant hagin aconseguit sobreviure.

Quina sort donar testimoniatge d’aquest llegat patrimonial!

Va ser un matí ple de sensacions, descobrint Torres i elements singulars del patrimoni entre modernes urbanitzacions, trams de camins tradicionals i sengles amagats entre la vegetació… atrapats pel paisatge circumdant, al qual encara li queda molt per comptar…

Caminant en grup, compartim informació i coneixements, mentre ens deixem sorprendre pel paisatge circumdant i les siluetes llunyanes dels elements naturals. Tot això ha omplert de significat el recorregut, generant un consens col·lectiu sobre del bon futur que necessita aquest territori.

El descuit i deixadesa que presenten uns certs trams de l’itinerari i alguns elements patrimonials, han ajudat la reflexió i a posar de manifest el deficient valor social del qual emmalalteix la nostra societat.

NO VOLEM PERDRE EL NOSTRE PATRIMONI!

Elements patrimonials que ostenten el títol de BÉNS D’INTERÈS CULTURAL… Potser poden ser d’interès cultural estant en aquest estat?

Seguim el nostre camí intentant veure més enllà de l’evident… i gaudint

Ens va acompanyar com a guia, Julián Pascual del Pobil Jordán de l’Associació Camins i Carlos Brotons Yagües, Ambaixador de l’Horta Alacantina, qui va compartir els seus coneixements i ens va fer viatjar a temps remots amb les seves intervencions. Volem agrair igualment a Enric Aragonés, d’Alacant amb bici qui ens va obsequiar la guia de les Torres de L`Horta d`Alacant, un patrimoni singular. (Enric Aragonés i Juan López Sala – eds. – PLINTHUS)

Acabem la visita en Torre Juana, on ens va rebre Andrés P. Lloret, i vam conèixer el projecte “IT&IS Segle XXI” Torre Juana, projecte patrimonial i cultural. 

Es van unir les assistents a l’itinerari familiar que organitzava el MARQ juntament amb el Projecte TERRA, en la celebració del Dia Internacional dels Museus 2021. Després de visitar la Torre de la Mitja Lliura i tenir el plaer de visitar el seu interior, en companyia d‘Andreu Quiles Galvany, docent i Miguel Martínez Perallón.

En arribar als jardins de Torre Juana, les nenes van realitzar una activitat didàctica anomenada “Construeix una Torre”, dirigida per monitors del MARQ.

La memòria ha quedat plena de bons records… Gràcies pel vostre interès!