Experiència

La Condomina - Alacant

L'escenografia urbana es dibuixa i es desdibuixa, entre Torre i Torre pels trams de camins tradicionals que encara persisteixen.
  • Distància: 8,63km
  • Temps: 3 hores
  • Circular: Sí
  • Dificultat: Baixa

 

Fes scroll o desplaça a la dreta per començar l'experiència!

Tram 1

De Torre Juana a Camí del Xiprer

Aquest itinerari comença i acaba en Torre Juana (Av. Pintor Pérez Gil).

Torre Juana

Si la visites entraràs a un lloc màgic, on es respira el contrast entre antiguitat i història amb modernitat i tecnologia.

El conjunt arquitectònic construït està compost per la Torre i la seva casa adossada, el jardí, que inclou una petita capella per al servei del conjunt. Tot el conjunt és idíl·lic, sent un fidel testimoni del passat que alberga.

En sortir de Torre Juana i començar la ruta, pots perdre la sensació d’estar passejant per l’Horta… No obstant això, si més no t’ho esperis, començaran a aparèixer elements patrimonials.  Descobreix-los i deixa’t sorprendre!

Torre Plàcia

És un exemple del desastre urbanístic que ha sofert aquest lloc i de la decadència en què es troben alguns béns immobles catalogats.

Despullada del seu entorn, va formar part d’una edificació annexa destinada a habitatge i instal·lacions agrícoles, actualment demolides.

Reflexiona…

El futur de Torre Plàcia és incert… Com és possible què s’hagi arribat fins a aquesta situació?

Podries fer alguna cosa perquè això no torni a ocórrer amb altres Elements del Patrimoni Cultural del Camp d’Alacant que encara persisteixen?

Tram 2

Cap a Torre Reixes

Caminar a l’ombra dels arbres i al recer d’aquesta Torre del segle XVI no et deixarà indiferent.

Explora’m…

Aquest entorn manté el caràcter de l’antiga horta Alacantina, el tram del camí que discorre enfront de la torre, encara manté les seves característiques tradicionals…

Quina sort poder gaudir d’aquest llegat patrimonial!

Una mica més endavant, et creuaràs amb aquesta altra Torre també del segle XVI.

Les restes de l’antiga casa-torre del Xiprer se situen en el marge aquest del Camí del Xiprer. El conjunt arquitectònic actual està constituït per la torre i una petita ermita fortificada pròxima a ella; tots dos són edificis presenten un avançat estat de ruïna física, ja que es troben abandonats.

Protegeix-me…

Elements patrimonials que ostenten el títol de BÉNS D’INTERÈS CULTURAL… Potser poden ser d’interès cultural estant en aquest estat?

Continua pel Camí del Xiprer…fins que arribis al Camí de Benimagrell.

Observa’m…

Obre els teus sentits i deixa’t portar per l’encant d’aquest camí tradicional… sé conscient de l’olor, de l’amplitud, de la tranquil·litat… i, si visites aquest camí al capvespre, s’avivaran les teves sensacions!

Torre Reixes

És un dels tresors d’aquest recorregut. La Torre de les Reixes, coneguda així per les grans reixes que l’habitatge adossat té en els seus finestrals. Se situa en el marge oest del Camí de Benimagrell.

El conjunt arquitectònic està constituït per la pròpia torre i la casa exempta primitiva, que va incorporar la torre en una de les seues cantonades més tard. Actualment la propietat és privada i la finca està dedicada a un negoci de restauració i celebració d’esdeveniments.

Seguirem el Camí de Benimagrell. Però, si vols tornar a Torre Juana (punt d’inici), pots atallar seguint aquest camí en direcció contrària.

Tram 3

Cap a Santa Faç

Para esment!

Aquest tram potser et trasllada a una altra realitat, a un altre relat de ciutat… Però, posa alerta tots els teus sentits, ara hauràs de fixar-te en els detalls!

Veuràs aquesta Torre, que per la tipologia de la seva base en talús (Plinthus), és possiblement de la segona meitat del segle XVI.

“El nom de “boter” ve possiblement del sobrenom d’algun antic propietari conegut per l’elaboració de “botes” de vi.” (PLINTHUS.es)

Descobreix-me…

Enfront de la Torre Boter, hi ha una gran bassa.  Aquestes basses van ser molt importants per a la productivitat de l’horta… trobaràs aquest tipus de basses per tot el territori que va albergar l’antiga horta Alacantina.

Finca Les Carreres y Casablanca

Quan arribis al final del camí, aquesta casa és gairebé imperceptible, amagada darrere d’un camí de pins i en estat decadent.

Aquesta finca de grans dimensions, a més de l’habitatge, tenia un celler i altres cossos auxiliars, es dedicava a l’explotació agrícola.

Quan arribes a l‘Av. del Pare Ángel Escapa, canvia el context. Desapareix la tranquil·litat i la calma i t’embolica el soroll i la velocitat dels cotxes.

Vés amb compte en creuar!

La canalització del Barranc Juncaret discorre paral·lel, camina fins a arribar a la rotonda de Via Parc…

Torre Cacholi

Entre els pins, a l’interior d’una finca privada, descobriràs la Torre Cacholi, que data del segle XVII.

Està envoltada per l’antic habitatge adossat i reformada en els 80, però des del camí encara s’aprecia part de la torre.

En aquest punt, el camí es divideix en dos: pots seguir pel Camí de la Creu de Pedra a Sant Joan, o seguir paral·lel al barranc de Juncaret. Les dues experiències són molt diferents, aquí seguirem la segona opció!

Descobrirà un agradable passeig cap a Santa Faç, és un tram molt acollidor i relaxat.

Visualment identificaràs al fons la Finca L’Administradora… i al seu costat la Torre del Capità Boacio o Vila García.

Torre del Capità Boacio o Vila García

La Casa-Torre de Villagarcía (cognom de l’antic propietari, Don Vicente Villa García), està situada en el marge aquest del Camí de la Creu de Pedra, també anomenat Camí del Ametler.

És un dels exemples més destacables de les Torres de l’Horta.  Situada al davant al conjunt es troba la Finca l’Administradora.

En finalitzar el camí creuaràs la N-332 per un pont per als vianants per a dirigir-te a visitar el Monestir de la Santa Faç.

Des de l’alt del pont, pots detenir-te i apreciar l’extensió de la Condomina, al lluny podràs visualitzar algunes siluetes de les torres…

Imagina que estàs en una torre i des d’aquí tens el control visual de tot el teu entorn!

Tram 4

De tornada a Torre Juana

Torre Monestir de Santa Faç

Sabies que la Torre va ser construïda per a defensar el monestir i el caseriu adjunt dels atacs de pirates?

La Torre de la Santa Faç és una de les més belles torres de defensa de l’Horta d’Alacant, està adossada al Monestir de la Santa Faç.

Torre Soto

Abans de seguir per Avinguda Pintor Pérez Gil, desvia’t lleugerament cap al final del Camí de la Creu de Pedra.

Trobaràs aquesta Torre, que és una fidel representació de la grandesa que va existir en una altra època. A la vora de la portalada s’aprecien els antics jardins.

La Torre Soto, encara que va ser construïda exempta, té adossada una casa amb la qual forma un conjunt inseparable. Manté relació visual amb altres situades en les proximitats.

Represa el camí cap a l’Av. Pintor Pérez Gil, vorejant La Torre Almeda o Nicolau, que no és visible des d’aquest camí perquè està darrere d’aquests murs.

I arribaràs de nou a Torre Juana.

Si tornes amb la mirada cap al camí que deixes enrere tindràs el pressentiment que necessites conèixer amb més detalli la història d’aquests gegants de pedra.

Comparteix l’experiència…

Escriu-nos un email a: proyectoterra@asfes.org o usa aquests hastags en les teves xarxes socials:

#proyectoterraalicante
#caminandoterra
@proyectoterraalicante

A continuació, descobreix els altres itineraris del Camp d’Alacant que t’hem preparat!.