Experiència

Fabraquer

Gaudiràs d'antics corriols i vells casalots per Sant Joan d'Alacant i El Campello. Coneixeràs la història d'una horta en la qual vinyes i cellers arribaven fins on no aconsegueix la vista!
  • Distància: 8 km
  • Temps: 3 horas
  • Circular: Sí
  • Dificultat: Baixa. Compte amb el trànsit en hora punta en uns certs camins.

 

Fes scroll o desplaça a la dreta per començar l'experiència!

Tram 1

De Pça del Mar a Quatre Camins

Des de la Pl. de la Mar camina cap al Carrer Menorca i trasllada’t a una altra època per aquest Camí ral.

Gaudiràs d’antics corriols i vells casalots i coneixeràs la història d’una horta en la qual vinyes i cellers arribaven fins on no aconsegueix la vista!

Travessa el Camí Reial de la Vila Joiosa, que és batejat amb diferents noms depenent del lloc on ens trobem.

Finca Caputxo

En aquest tram es diu Camí de Caputxo, a causa de la importància que va tenir aquesta antiga finca, construïda ja en el segle XVII i que des de llavors és residencia hortolana dels homes de Finestrat.

Al llarg del segle XX, Finca Caputxo es va segregar en diferents residències, sent una de les més populars la del famós arquitecte Juan Guardiola Gaya, qui va transformar unes antigues caballerizas en aquest bell palauet.

Observa’m…

Mira el magnífic treball de serralleria en les diferents portes grans de les voltes i no et perdis el rellotge de sol en una de les façanes en l’ampliació de la Finca Caputxo.

Les tàpies defineixen el camí i les textures i colors et proporcionaran harmonia.

Casa Monsén Sáez

Ningú recorda des de quan és allí.

És per això, que quan la gent s’acosta a ella, el temps es deté.

Diuen que té una dels cellers més antics de l’horta, i posseeix una enorme bassa que no fa tant s’omplia amb aigua del pantà de Tibi.

Observa’m…

Veuràs en el paisatge elements que componen la xarxa de regs, una estructura composta per séquies, brazales i hijuelas que permeten irrigar els camps.

Els partidors i les seves comportes distribueixen l’aigua que corre pel seu llit.

Seràs capaç de recordar quantes séquies has vist en el camí? I partidors?

Són molt pocs els trams de séquies que encara porten aigua. Avui, la xarxa de regs és una partitura incompleta.

Continua caminant pels paratges de Fabraquer.

Que els camins es creuin resulta una mica natural. L’excepcional succeeix quan, de sobte, la toponímia decideix assenyalar aquest punt concret de la geografia, com ocorre en Cuatre Camins.

Camino de Capucho – Camino del Campet – Camí Reial de la Vila Joiósa

Tram 2

Cap a Finca Abril

Continua recte pel Camí Reial de la Vila Joiosa.

Des d’aquest punt, el ferm és inestable i el paisatge es degrada. Tornem al segle XXI i aquest ens ensenya el seu pitjor cara!

En aquest tram sol haver-hi molta afluència de vehicles!

Villa Marco

La finca, que es troba en la localitat del Campello, va ser construïda en 1899 al més pur estil vuitcentista amb el seu frontó triangular i el seu pòrtic sud envoltat d’un meravellós jardí francès.

La finca va ser propietat del cèlebre advocat i empresari Sr. Juan Maisonnave i Cuyatar.

Continua pel Camí de Marco.

Aquest camí solc tenir molta afluència de vehicles!

Ermita de Fabraquer o La nostra Senyora del Rosari

A la vora esquerra,  trobaràs un camí, que et portarà a l’Ermita…

Els immensos arbres que franquegen l’entrada de Vila Herminia són araucarias australianes, una espècie de conífera.

Aquests exemplars, molt comuns en l’Horta Alacantina, tenen més de 100 anys d’antiguitat i estan catalogats com a béns arboris protegits de Sant Joan d’ Alacant.

Finca Abril

Al final del camí, travessa la Carretera València i trobaràs Finca Abril, una típica casa hortolana del segle XVIII, que durant el segle XIX va sofrir una important remodelació per a transformar-la en una sofisticada vila d’esbarjo, destacant la seva arquitectura historicista, els jardins i l’ermita.

Un dels seus propietaris il·lustres va ser l’alcalde d’Alacant D. Eleuterio Maisonnave i Cutayar.

Tram 3

Entre Princeses i Bellones

Continua pel Camí de Princesa, que dista molt de la imatge que presentava en el segle XVIII, quan els cellers de Fabraquer van ser molt importants quant a la producció de vi Fondillón.

Has sentit parlar del vi Fondillón?

Des del segle XV fins a principis del segle XX, aquest vi ha estat un dels més famosos del món.

Va sorgir en l’Horta Alacantina, on les temperatures permetien veremar a final de temporada, amb això el raïm madurava en el propi cep.

El vi reposava en bótes velles durant 25 anys, la qual cosa li atorgava una personalitat única, podent suportar llargues travessies amb vaixell pels cinc continents.

Barriques de vi alacantí de la Finca Morote (Orgegia, Alacant)

Més endavant, et creuaràs amb la Finca Lo de Bellón de Fuera

A la dreta, si et desvia pel Camí del Cantalar, arribaràs a la Finca Lo de Bellón de Dentro, una construcció conserva totes les característiques de les cases de l’horta, una petita capella, un pou i un jardí amb un garrofer de 250 anys, una buganvilla de 200 anys, un lledoner de 100 anys, entre altres espècies.

Si contínues pel camí de Princesa, pots veure la Finca Lo de Bellón de en Medio.

Finca La Princesa

Continuant pel Camí de la Princesa descobriràs aquest enclavament mític de l’horta alacantina de mitjan segle XVIII.

Disposava d’amplis jardins envoltats d’una fèrtil horta, que aconseguia una extensió de 154 tahúllas (17 hectàrees).

D’entre tots els seus habitants, destaca un nom per sobre de tots els altres, el de Sra. Isabel María, Princesa Pius de Savoia i Marquesa de Castel Rodrigo.

Recorda’m…

Sabies que una plaga de filoxera va arrasar les vinyes de gairebé tota Europa a la fi del segle XIX?

Va trigar a arribar a Alacant, però va arruïnar gairebé tota la producció en els anys vint. Altres plantacions com a cítrics i magranes van substituir a les vinyes. El vi Fondillón de la comarca es va convertir en història, esborrant-se per a molts el record de la seva existència.

Continua pel camí dels Penyetes cap a l’Avinguda Comunitat d’Aragó

Tram 4

Cap al Camí el Campet

Torre de Ansaldo

Aquesta fortificació pertany al sistema defensiu de les Torres de l’Horta: una xarxa de cases torre erigida principalment entre els segles XVI i XVII.

Quan la pirateria barbaresca s’endinsava en les nostres costes en saquejant i capturant a la població per a convertir-la en esclaus. Les torres permetien albirar els pirates i avisar a la població servint a més de refugi.

Antigament aquesta finca estava envoltada d’extensos horts d’oliveres, garrofers i fruiters, regats amb l’aigua de la hijuela de Ansaldo.

La família Ansaldo procedia de Gènova i va arribar a Alacant durant la reconquesta, en el segle XIII. En el segle XVII la família va desenvolupar la seva activitat comercial, especialment l’exportació de vins.

Actualment ha estat rehabilitada per a ser el Centre d’Interpretació de l’Horta d’Alacant i la música. Torre Ansaldo

L’abans… i el després…

Ara podem gaudir d’una recreació del que va ser la casa de labor i visitar la Torre!

Continua per l’Avinguda Ansaldo cap al Camí de Palmeretes.

Finca Palmeretes

Aquesta finca és una refinada casa d’estil afrancesat.

Ha recuperat el color vermell almagra de la seva façana després de dècades d’abandó, gràcies a la seva recent restauració. L’habitatge va ser edificat en el segle XIX, al costat de bells jardins i un antic drago. En l’ermita destaca la gran llanterna que corona la cúpula amb teules de zinc.

Reconeix-me…

Des de la passarel·la per als vianants sobre la N-332 pots contemplar diferents paisatges: uns pròxims i altres a la llunyania.

Els reconeixes?

Continua pel Camí del Campet i et creuaràs amb…

Arco de Perefort

Aquest arc de la Finca Perefort serveix d’entrada a un conjunt que podria datar del segle XVI. A l’origen va ser una casa de cultiu, però avui té ús residencial.

Al costat de l’arc hi ha una palmera datilera de més de 100 anys, amb sis braços i nombrosos hijuelos, a més de tres garrofers de més de 300 anys d’antiguitat.

De nou, arribaràs a Cuatre Camins, l’encreuament del Camí Reial de la Vila Joiosa (també anomenat Corriol de Benimagrell), amb el Camí del Campet (també dit el Camí de l’Alqueria de la Canonge). Una cruïlla en la qual hem de debatre’ns entre anar a Vila Joyosa, Alacant, al cor de Sant Joan o a la qual un dia va ser la seva famosa platja.

Tram 5

De tornada a Pl. de la Mar

Desfem el camí caminat pel Camí de Caputxo i deixem enrere els temps de vinyes i cellers, la glòria i declivi del nostre Fondillón, els perillosos corsaris i les princeses arribades d’altres terres.

Si vols conèixer més relats sobre aquesta història, que és la teva, comparteix, conversa i camina en els camins de l’antiga horta!

Comparteix l’experiència…

Escriu-nos un email a: proyectoterra@asfes.org o usa aquests hastags en les teves xarxes socials:

#proyectoterraalicante
#caminandoterra
@proyectoterraalicante

A continuació, descobreix els altres itineraris de el Camp d’Alacant que t’hem preparat!