Nucli Urbà de Mutxamel
- Distància: 3,72 km (ida 1,86 km)
- Temps: 1 hora 30 min
- Circular: Lineal (anada i tornada)
- Dificultat: Baixa
Tram 1
De Pl. Nova a Gran Vía
Iniciem el recorregut en la Pl. Nova, punt de trobada dels mutxameleros i amb gran càrrega significativa per al poble. Antany, la gent venia aquí a recollir aigua per a les seves cases.

Imagina com podia haver estat aquest entorn, quan la Sèquia Major, passava davant de l’Església cap al carrer La Mar… el so de l’aigua baixant per tot el carrer i la gent que coincidia per a agafar aigua amb els càntirs.
Torre de Mutxamel
La torre és de finals del s. XVI o principis del s. XVII, en el punt mitjà entre l’ermita de Montserrat de Mutxamel i l’Església de Sant Joan.
Té 23,5 m. d’altura i a dalt una terrassa. Pots visitar el seu interior i gaudir de les vistes mutxameleras!

Església Parroquial del Salvador
Primer es va construir l’església del Salvador en 1513 i al seu costat un segle després, s’alça la torre de defensa. Al segle XVIII i XIX, s’amplia considerablement.
Recents estudis realitzats per l’Ajuntament plantegen una datació de 1440 a 1460 el que vol dir q és un segle anterior al q recullen els cronistes
Tant l’església com la torre són part del nostre patrimoni protegit: s’han catalogat com a Béns d’Interés Cultural (BIC).

Mira’m…
Mentre camines pel Passeig de la Constitució, mira cap amunt. Les cases es caracteritzen per les seues teulades de teula àrab que formen ràfecs sobre els carrers que s’adornen amb taulells decoratius de gran colorit o «voladissos».

En continuar, podràs veure un mural ceràmic que mostra la xarxa de braçals de reg de l’horta d’Alacant.
Fixa’t com, mitjançant els assuts, es distribueix l’aigua fins al Cap de l’Horta, destacant dues séquies principals (la del Gualeró i la Major)


En la Plaça Sant Roc l’arquitectura tradicional està molt ben integrada estèticament amb la trama urbana.
En aquest punt el carrer es torna plaça. Antigament, als propietaris de les terres que pagaven la construcció dels carrers, se’ls assignaven zones per al gaudi de la ciutat.

Torre Ferraz o Mira
Va pertànyer a la família Ferraz Alcalá Galiano, marquesos d’Amposta, senyors de la vila. Servia per a defensar a la població de l’atac de pirates i barbarescos, del s. XVI. Al fons, estan els Jardins de Santa Elena.
Tot i que les torres són de defensa, la construcció d’esta sembla que és posterior i l’ús decoratiu.
Aquest conjunt està catalogat com BIC (Bé d’Interés Cultural).


Observa’m…
Des de la plaça veuràs un ficus mil·lenari, es troba a l’interior dels jardins de Santa Elena. Compte amb la denominació ficus mil-lenari, arbres de gran port, però que no tenen més de 150 any
L’entorn de la plaça és fidel reflex de l’arquitectura tradicional de Mutxamel: planta baixa, primer pis i cambra (on es guardava la collita).


Tram 2
Cap a la Pl. del Poble Nou
Travessa la Gran Via de València fins al carrer Sant Josep o carrer Sol (nom tradicional).
Església del Convent de Sant Francesc de Paula
En 1605 l’orde religiós de San Francisco de Paula funda una congregació a Mutxamel i, després de 37 anys, construeixen aquesta església que va estar en actiu fins a 1835, amb la desamortització de Mendizábal.
Són els veïns els que, en el segle passat, aporten capital per a la seua restauració.

Les monges Mercedàries de la Caritat obrin una guarderia a mitjan anys 70, no obstant això, actualment només es destina als oficis de missa.

Si continues caminant pels seus carrers, descobriràs que alguns traçats responen a l’empremta de la xarxa de reg. Aquests carrers són agradables! Molts dels seus veïns solen eixir a saludar quan passes per allí.

Plaça del Poble Nou
Les cases que conformen aquesta plaça, eren la residència de les persones al servei del Marqués de Penya-serrada, i en altre temps, conformaven un nucli urbà independent de Mutxamel, conegut com el «Poble Nou».

Mira’m…
T’has fixat en les modulacions dels habitatges que delimiten la plaça?
El conjunt d’habitatges, posseeix una cuidada estètica amb composicions simètriques de les edificacions i amb proporcions cuidades i ritmes en les façanes.

Palau de Penya-serrada
L’habitatge es compon de dues parts clarament diferenciades. Una és el palau antic, que recau en la plaça, i l’altre cos el constitueix el palau nou, situat a l’est i que dóna al jardí. La façana principal del Palau es veu des de l’interior del jardí.


Els Jardins de Penya-serrada ocupen una superfície aproximada de 2 hectàrees compost de diferents zones de jardí i hort.
Aquests jardins estan categoritzats com a Bé d’Interés Cultural dins de la secció Jardí Històric.


Descobreix-me…
Troba les diferències entre els 4 tipus de jardins que hi ha a l’interior?
Una pista: són d’estil francés, anglés, italià i hispanomahometà.


Tram 3
Volta
Ara, és moment de tornar al punt inicial pel mateix camí. Potser et revela secrets que encara desconeixes!
Intenta recórrer de nou aquests carrers de Mutxamel, sent conscient de la història que alberguen…
Com pots continuar donant valor a tot el que t’envolta?



Comparteix l’experiència…
Escriu-nos un email a: proyectoterra@asfes.org o usa aquests hastags en les teues xarxes socials:
- #proyectoterraalicante
- #caminandoterra
A continuació, descobreix els altres itineraris del Camp d’Alacant que t’hem preparat!